Læs med her, inden du køber din nye seng

Er din nuværende seng helt tilbage fra dit teenageværelse, eller den første gang du flyttede hjemmefra? Så kan det være, at det er tid til at skifte sengen ud med en ny. For en god seng er essentielt for en god nattesøvn. Og en god nattesøvn er vigtig for din sundhed og for din hverdag.

Der findes mange forskellige senge, og inden du kaster dig ud i at prøve et utal af nye senge, så læs med her, for der er forskelige ting, du bør være opmærksom på, når du køber din nye seng.

Hvilken størrelse og type?

Senge kan fås i mange forskellige størrelser og typer. Du kan overveje, hvor stor en seng du har plads til, og derefter hvilken type det skal være. De fleste forskellige typer fås både som en enkelt-, halvanden-, eller dobbelt seng.

Boxmadrassen er den nemme løsning. Dens fjedre ligger i to lag, og det eneste du skal gøre er at montere et par ben. For at give boxmadrassen en pæn afslutning kan du finde et pænt lagen, der kan dække siderne på madrassen. Vil du have en mere klassisk seng, kan du gå efter en springmadras. Den er lavet af skum, og til denne seng kan skal du købe ramme, ben og lamelbund. Den ligner altså mere et møbel end boxmadrassen, og den er også ideel, hvis du i forvejen har en ramme derhjemme, men blot mangler en ny madras.

Vil du have en kombination af de to, så er det en kontinentalseng, du er ude efter. Den består nemlig af tre lag: Først en boxmadras derefter en springmadras og slutteligt en topmadras. Du får tre lag, hvor du kan regulere, hvor blød eller hård sengen skal være for, at du kan få maksimal komfort. Kontinentalsengen kommer ofte med ramme, ben og du kan vælge en sengegavl til. Den er ofte lidt højere end de to andre senge, så den er nemmere at sætte sig i. Kontinentalsengen er også den seng, der fylder mest, og den kan nemt være centrum i soveværelset.

Hvis du vil læse om elevationssenge, så kan du læse denne artikel, hvor vi kommer godt rundt om alle fordelene ved en elevationsseng.

Få en seng der passer til dig

Når du tager ud og kigger efter en seng, vil du højst sandsynlig blive mødt af spørgsmålet, om du foretrækker en hård eller blød seng. Du er måske ikke engang klar over, hvad den seng, du sover i nu, er. Men der findes faktisk guidelines for, hvilken seng der passer til dig. Det er afhængigt af din kropsvægt, og hvilke fjedre der er i madrassen, du køber. Vejer du mindre end 75 kg, skal du have medium hårde pocket fjedre. Pocket fjedre er fjedre, der er pakket ind i poser og på den måde arbejder hver for sig. Det er en fordel, da de derfor kan give din krop lokal støtte lige netop der, hvor den skal bruges, uanset hvordan du ligger.

Pocket fjedre med en fast hårdhed er til dig, der vejer mellem 75-95 kg.

Multipocket fjedre er til dig, der vejer over 95kg. Der er nemlig dobbelt så mange fjedre i, og madrassen får en ekstra fast hårdhed, så du får den rigtige støtte.

Selvom der findes guidelines, er det altid en god ide at prøve sengen af. Du kan enten tage i en fysisk butik og prøve sengen, men resultatet viser sig ofte først efter flere nætters søvn.  Sørg derfor for, at du har 14 dage til at prøve sengen af. Hos langt de fleste internetsider har du op til 30 dage ombytningspolitik på fastheden af din madras. Du kan med fordel tjekke op på, om det koster penge at ombytte sengens madras, og hvad de øvrige vilkår er.